Cała prawda o pielęgnacji skóry olejami!

Doświadczony wizażysta potrafi sprawić, że w mgnieniu oka wyglądamy olśniewająco. Podkreśla nasze atuty sprytnie ukrywając niedoskonałości. Często efekt tych zabiegów jest spektakularny, ale niestety…również krótkotrwały. Czy można tak świetnie wyglądać na dłużej?

Jeśli szukasz odpowiedzi na to pytanie – dobrze trafiłaś! Rozsiądź się wygodnie, a zaraz zdradzimy Ci sekret nieskazitelnej i promiennej cery, z jaką od dziś będziesz budzić się każdego ranka.

Oleje - co powinnaś o nich wiedzieć?

85-letnia Sophia Loren, okrzyknięta najseksowniejszą aktorką Hollywood, uważa że kąpiel w oliwie z oliwek, to sekret jej gładkiej skóry. Modelka i stylistka Linda Rodin, choć niedawno przekroczyła 70-tkę, jest jedną z najlepiej wyglądających kobiet. Jak twierdzi, wszystko to za za sprawą bogatych i dobrze dobranych mieszanek olejowych, które stosuje codziennie.

Jak się okazuje, oleje roślinne, choć często przez nas niedoceniane, dzięki swoim niezwykłym właściwościom, mogą podarować skórze coś, czego nie zapewnią najlepsze zabiegi kosmetyczne czy pędzel do makijażu. Te zazwyczaj małe buteleczki zawierają silnie skoncentrowane poziomy witamin, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega, które działają odżywczo i chronią cerę przed szkodliwym działaniem środowiska. Mimo że ich nazwa może mylić, pozostawiają skórę nie tłustą, a lśniącą i głęboko odżywioną.

Naturalne pochodzenie sprawia, że oleje nie uczulają i nie wywołują podrażnień. Co więcej, mogą służyć do pielęgnacji nie tylko twarzy, również włosów i całego ciała. Świetnie rozprawią się z trądzikiem ale również z cellulitem czy bliznami. Dzięki nim, ograniczysz ilość nakładanego makijażu, bo doskonale rozświetlą skórę.

Dlaczego warto stosować oleje?

  • 1. Efekt glow!

Oleje cudownie rozświetlą oraz wygładzą skórę. Co najlepsze, pożądany cel uzyskasz już w zaledwie kilka sekund. Wszystko to za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie są syntetyzowane przez nasz organizm, ale konieczne, by utrzymywać prawidłowy poziom nawilżenia, bronić się przed działaniem wolnych rodników i w rezultacie zachowywać promienny wygląd. Nakładając ulubione oleje poprawisz również elastyczność, jędrność i sprężystość skóry między innymi dzięki witaminie E, która bierze udział w produkcji ceramidów. To one, razem z cholesterolem i kwasami tłuszczowymi, tworzą barierę wodno-lipidową i tym samym zapewniają odpowiednie nawilżenie i skuteczną ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

  • 2. Jeden olej, wiele możliwości

Oleje cenimy za ich uniwersalne zastosowanie. Mogą być głównym składnikiem balsamu do ust, kremu do skórek lub wykorzystywane samodzielnie, skutecznie zastąpią płyn do demakijażu. Pomagają odbudować naturalną barierę ochronną oraz minimalizują utratę wody. Jeśli często używasz retinolu, peelingów lub ściągających toników, a Twoja skóra jest podrażniona lub przesuszona, zaledwie kilka kropli dodanych do kremu przyniesie ulgę. Olejki roślinne świetnie nadają się do rozcieńczania podkładów oraz rozprowadzenia pudrów mineralnych. W ten sposób uzyskamy delikatny i rozświetlony makijaż typu sauté. Chcąc go podkreślić, wystarczy że pomalujesz rzęsy maskarą o lekkim odcieniu brązu lub grafitu.

  • 3. Właściwości oczyszczające, czyli metoda OCM

Oczyszczanie twarzy olejami czyli ‘Oil Cleansing Method’ (OCM) to dobry sposób nie tylko na pozbycie się makijażu, ale też pielęgnację cery suchej, bardzo suchej, odwodnionej i wrażliwej w jednym. Tradycyjne środki do demakijażu, bardzo często zawierają agresywnie działające detergenty, kwasy, alkohole i mydło, przez co usuwają nie tylko zanieczyszczenia, ale też warstwę sebum, naruszając tym samym strukturę płaszcza wodno-lipidowego. Skóra, która pozostaje pozbawiona naturalnej warstwy ochronnej, szybko ulega przesuszeniu, jest podrażniona i wrażliwa na stany zapalne. Zaburzenie jej naturalnego pH sprawia, że jest ona bardziej podatna na infekcje grzybicze i bakteryjne. Odpowiednio dobrana mieszanka olejów zapobiegnie tym problemom i sprawi, że twarz będzie perfekcyjnie oczyszczona i odżywiona, a jej naturalna bariera ochronna nienaruszona.

  • 4. Nawilżenie i natłuszczenie w codziennej pielęgnacji

Podstawą prawidłowej pielęgnacji twarzy jest nawilżanie i natłuszczanie. Oleje posiadają te właściwości, co więcej, doskonale zmiękczają i wygładzają naskórek. Mogą być także składnikiem emulsji, która dodatkowo zawiera humektanty, na przykład kwas hialuronowy lub D-panthenol. Dla lepszego efektu, polecamy też przemywanie twarzy delikatnym tonikiem na bazie hydrolatu. Pamiętaj – oleje nakładamy zawsze na dokładnie oczyszczoną skórę!

  • 5. Makijaż bez….makijażu

Powiedzmy, że szykuje się wyjście po pracy. Jest godzina 16:00, a Ty zerkasz w lustro i wyglądasz na…zmęczoną i bezbarwną. Zanim sięgniesz do kosmetyczki, rozetrzyj między palcami odrobinę olejku i nałóż go na policzki, pod oczy, na usta oraz na skronie i czoło. Wystarczy odrobina. Później możesz dodać więcej, jeśli będzie to konieczne. Odczekaj minutę, aż olej się wchłonie i umaluj usta. Zastanów się jeszcze raz, czego możesz potrzebować –  podkładu, a może tylko odrobinę korektora? Z pewnością, będziesz potrzebować mniej kolorowych kosmetyków niż zwykle – a twoja skóra będzie wyglądać promiennie i świeżo!

Niektóre artystki makijażu uważają, że mini buteleczki olejku do twarzy to absolutny must have w wieczorowej torebce. Idealnie sprawdzają się, gdy impreza się przeciąga a ich klientki potrzebują “odświeżenia”.

  • 6. Ochrona UV i przed zanieczyszczeniami

Aby skutecznie chronić naszą cerę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, potrzebujemy bariery hydro-lipidowej. To warstwa naturalnego sebum, która skutecznie blokuje zanieczyszczenia oraz szkodliwe promieniowanie UV. To ono odpowiada za powstawanie tzw. wolnych rodników oraz niszczenie kolagenu i “budujących” białek, prowadząc tym samym do stopniowego wiotczenia i wysuszania skóry. Zdrowa cera sama produkuje tę ważną warstwę ale proces ten może z łatwością zostać zaburzony, między innymi, przez zmiany hormonalne, złą dietę, silne kosmetyki myjące czy też ekspozycję nieprzygotowanej skóry na mróz i słońce. Oleje roślinne dzięki swoim natłuszczającym właściwościom nie tylko pielęgnują ale i skutecznie uzupełniają uszkodzenia w płaszczu hydro-lipidowym. Co więcej, niektóre z nich, np. z nasion marchwi, malin, czy słodkich migdałów, zapewniają filtr przeciwsłoneczny na poziomie ok. 4 SPF i tym samym wspomagają naszą ochronę przed działaniem promieni UV.

Jak wybrać olej do twarzy?

Sekret dobrania najlepszego oleju do twarzy sprowadza się do znalezienia odpowiedniej ich mieszanki, ponieważ każdy z nich ma inne zastosowanie oraz działanie. 

Na początku zacznijmy od ustalenia, jaki efekt pragniemy osiągnąć. Oleje takie jak jojoba i ze słodkich migdałów pomagają nawilżyć suchą i odwodnioną skórę, a dzika róża, malina i czarna porzeczka mają właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć zaczerwienienie i wyrównać koloryt skóry. Możesz także poszukać oleju ze składnikami detoksykującymi, takimi jak olej z marchwi i ogórecznika lekarskiego, aby zwalczyć działanie toksyn. W ten sposób, z setek wartościowych esencji wybierzesz te, które będą dla Ciebie idealne.

Przy wyborze powinniśmy także sprawdzać czy oleje, po które sięgamy, są komedogenne. Nazwa ta pochodzi od słowa ‘comedo’ czyli zaskórnik. Substancja komedogenna blokuje pory powodując powstawanie niedoskonałości oraz stanów zapalnych. Opracowano skalę od 0-5, która opisuje stopień komedogenności oraz skalę podrażnienia jaki wywołują. Według tych wytycznych, komedogenność większa niż 2-3 nie jest zalecana w pielęgnacji twarzy. Wiele substancji występujących powszechnie w kosmetykach niestety nie spełnia tych wytycznych. Jest to między innymi lanolina, olej kokosowy, ekstrakt z alg czy alkohol cetylowy.

Dla ułatwienia, wybraliśmy dla Was oleje o niskim wskaźniku komedogenności oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze. To właśnie od nich, najlepiej rozpocząć naturalną pielęgnację twarzy.

Olej arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil)

Szlachetny olej wytwarzany z drzewa arganii żelaznej. Nazywany jest “Złotem Maroka” ze względu na swoje zabarwienie. Dzięki lekkiej konsystencji bardzo dobrze się wchłania. Jest bezwonny. W jego składzie znajdziemy duże ilości naturalnej witaminy E, określanej jako “witamina młodości” oraz nienasycone kwasy omega 3, 6, 9. Ten popularny olej posiada właściwości wygładzające, antyseptyczne i ochronne. Często używany jest do demakijażu i okazuje się bardzo pomocny w pielęgnacji niemowląt. Zabezpiecza przed odparzeniami i otarciami. Odbudowuje płaszcz lipidowy skóry oraz posiada naturalny skwalan dlatego też, jest często stosowany do skóry wrażliwej i skłonnej do alergii.

Olej z pestek arbuza (Citrullus vulgaris Seed Oil)

To lekki i delikatny olej, mimo że zawiera dużo kwasów NNKT. Świetnie odżywia, nawilża i łagodzi podrażnienia. Może być stosowany do każdego typu cery, także u dzieci. 

Wysoka zawartość antyoksydantów wpływa na spowolnienie efektów starzenia, poprawę jędrności i kondycji skóry. Często używany jest do jej oczyszczania oraz do masażu.  

Olej z pestek arbuza ma bardzo uniwersalne zastosowanie, jest wykorzystywany w pielęgnacji włosów, skóry głowy i paznokci.

Olej z dzikiej róży ( Rosa Canina/Rosa Moschata Seed Oil)

 Ten olej produkowany jest z nasion dzikiej róży. Dzięki dużej zawartości witaminy C, określa się go również jako “eliksir młodości”. Kwas askorbinowy spowalnia proces starzenia się skóry, ponieważ jako silny antyoksydant eliminuje wolne rodniki. Witamina C pełni funkcję ochronną dla komórek kolagenu i pozwala dłużej zachować jej jędrność oraz właściwe napięcie. Korzystne działanie tego wyjątkowego oleju wzmacnia obecność witamin A, E, K oraz liczne makro i mikroelementy. Dzięki nim świetnie redukuje płytkie zmarszczki i łagodzi podrażnienia. Zawartość 50% kwasu linolowego i 30% kwasu linolenowego pomaga odbudować strukturę skóry a obecność witaminy A, flawonoidów i garbników działa przeciwzapalnie, ochronnie i regenerująco.

Olej z dzikiej róży stosowany jest przy skórze wrażliwej, suchej, dojrzałej. W pielęgnacji cery trądzikowej, łuszczycy i pękających naczynek.

Olej z orzechów jojoba ( Simmondsia Chinensis Seed Oil)

Olej jojoba otrzymywany jest z nasion krzewu Simmondsia Chinensis californica. Bogaty w witaminy, przywraca skórze elastyczność i miękkość. Zalecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry tłustej oraz trądzikowej, dlatego że ma zdolność regulacji wydzielania sebum. 

Jednym z ważniejszych składników tego oleju jest skwalan, który występuje również w naturalnym płaszczu ochronnym skóry, nadając mu tym samym właściwości odbudowujące. Innymi cennymi komponentami są: palmitynian cetylu, który działa natłuszczająco i odżywczo oraz witamina F. 

Olej jojoba dobrze się wchłania i zmniejszenia suchość skóry, dzięki czemu tak dobrze sprawdza się przy stanach zapalnych oraz poparzeniach słonecznych.

Olej z ogórecznika lekarskiego ( Borago Officinalis Seed Oil, Oleum Boraginis)

Produkuje się go z nasion ogórecznika lekarskiego. Rośliny, która według ekspertów ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Jest on bogaty w GLA (kwas gammalinolenowy), który doceniają osoby z chorobami skóry. Niemniej,  dla cery mniej problematycznej, jest on również potrzebny, aby poprawić nawilżenie, elastyczność oraz jędrność. Olej zawiera  flawonoidy, garbniki, śluz, kwasy organiczne( askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), sole mineralne (m.in krzemionkę), witaminę C, magnez, potas i alantoinę, dzięki czemu wzmacnia odżywienie skóry, jej wilgotność oraz przyśpiesza regenerację.

Olej rycynowy (Ricinus Communis – Castor Oil)

Olej otrzymuje się z ziaren rącznika pospolitego. Roślina ta ma wyjątkowe właściwości lecznicze i pielęgnujące. Przejawia się to w antybakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym działaniu oleju. W swym składzie zawiera gliceryd kwasu rycynolowego oraz glicerydy kwasów oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego. Działają one leczniczo na trądzik, przebarwienia na skórze oraz zapobiegawczo na zmarszczki. Witaminy A, E oraz kwasy tłuszczowe odżywiają cerę i wzmacniają włókna kolagenowe.

Olej makowy (Poppy seed oil)

Olej makowy ma działanie ochronne, natłuszczające, zmiękczające a także łagodzące stany zapalne. Odżywia skórę i zmniejsza przebarwienia dzięki dużej zawartości kwasu linolowego. Przyśpiesza również gojenie się ran, wzmacnia kruche naczynia krwionośne i zapobiega tworzeniu się zaskórników. Dzięki swoim właściwościom zmniejsza utratę wody, dlatego skóra jest zauważalnie gładsza, bardziej miękka i elastyczna. Idealnie sprawdza się jako składnik kremów do cery suchej, zniszczonej.

Olej z maku działa na cellulit! Ponieważ poprawia morfologię skóry i jej mikrokrążenie, skutecznie zmniejsza wygląd” pomarańczowej skórki”, sprawia że jest gładsza, a znajdujące się na niej bruzdy są mniej widoczne.

Olej z niebieskich ziaren maku leczniczego doskonale nawilża i uelastycznia, dlatego polecany jest w codziennej pielęgnacji, każdego typu cery.

Olej śliwkowy (Plum Kernel Oil)

Olej śliwkowy jest ceniony zarówno za aspekty aromatyczne jak i pielęgnacyjne. Najlepsze właściwości ma tłoczony na zimno i nierafinowany. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które tworzą naturalny płaszcz lipidowy skóry. 

Kwasy Omega-9 i Omega-6 odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu cery przesuszonej ale i tłustej. W przypadku cery suchej, poprawia barierę lipidową naskórka dzięki czemu chroni ją przed utratą wody i normalizuje metabolizm.

Materiały źródłowe:

  1. Tzu-Kai Lin, Lily Zhong and Juan Luis Santiago, Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils, Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70.
  2. Bozan B1, Temelli F, Chemical composition and oxidative stability of flax, safflower and poppy seed and seed oils. Bioresour Technol. 2008 Sep;99(14):6354-9. doi: 10.1016/j.biortech.2007.12.009. Epub 2008 Jan 15.
  3. Seon-Hyeong Im, Seon-Sun Kwak, Ae-Kyoung Kim, A Study on Skin Conditions by Water-Soluble Cleansers, Kor J Aesthet Cosmetol, Volume 8(4); 2010
  4. Final report on the safety assessment of Ricinus communis (castor) seed oil, hydrogenated castor oil, glyceryl ricinoleate, glyceryl ricinoleate se, ricinoleic acid, potassium ricinoleate, sodium ricinoleate, zinc ricinoleate, cetyl ricinoleate, ethyl ricinoleate, glycol ricinoleate, isopropyl ricinoleate, methyl ricinoleate, and octyldodecyl ricinoleate. (2007). DOI:
  5. Byrd AL, Belkaid Y, Segre JA, The human skin microbiome. Nat Rev Microbiol. 2018 Mar;16(3):143-155. doi: 10.1038/nrmicro.2017.157. Epub 2018 Jan 15.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.